Η Τουρκία θέλει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο Βόρειο Ιράκ

Τα τελευταία 50 χρόνια, η Τουρκία έχει μάθει καλά τον τρόπο για να κατακτά εδάφη. Η αρχή έγινε με την Κύπρο. Σειρά πήρε η Συρία. Επόμενος στόχος είναι το Ιράκ.

Ο Bastoon Khalid, είναι δημοσιογράφος που ασχολείται με το Κουρδικό. Ο Khalid έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο Ahval και μεταξύ άλλων είπε πως η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στο Ιράκ. Αυτό σημαίνει επέμβαση και κατοχή τμήματος του Ιράκ, στα σύνορα με την Τουρκία.

Το περασμένο Σάββατο η Τουρκία έστειλε ειδικές δυνάμεις στο Βόρειο Ιράκ για να κυνηγήσουν Κούρδους που ονομάζει τρομοκράτες. Με πρόφαση το PKK, το οποίο θέλει να εκδιώξει από την περιοχή, η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει στο Ιράκ και προσπαθεί να εφαρμόσει την ίδια τακτική, με αυτή την οποία εφάρμοσε στη Συρία: τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 50 χιλιομέτρων από τα σύνορά της και εντός του Ιράκ, την οποία θα ελέγχει και ουσιαστικά θα έχει κατακτήσει.

Η Τουρκία βομβαρδίζει περιοχές του Ιράκ, προφασιζόμενη την ύπαρξη τρομοκρατών του PKK. Όμως, το αποτέλεσμα είναι να σκοτώνονται πολίτες και όχι αντάρτες, ισχυρίζεται ο Bastoon Khalid. Με τη στρατηγική αυτή, η Τουρκία θέλει να πείσει τους Κούρδους ότι δεν θα είναι ασφαλείς, παρά μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία θα ελέγχει την περιοχή τους, δηλαδή εάν ενταχτούν στην Τουρκική επικράτεια.

Στην περιοχή του Κουρδιστάν, που είναι χωρισμένη μεταξύ Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ, υπάρχουν οικογένειες Κούρδων που ζουν σε τρεις διαφορετικές χώρες. Τις περιοχές αυτές θέλει να ελέγξει η Τουρκία.

Η Τουρκία έχει βάσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν εδώ και 25 χρόνια. Από τις βάσεις αυτές, ξεκινά η εφαρμογή των Τουρκικών σχεδίων.

Τελευταία, οι Τούρκοι στρατιώτες εκδιώκουν από την περιοχή και τους Χριστιανούς κατοίκους και όχι μόνο τους Κούρδους, ισχυρίζεται ο Bastoon Khalid.

Ο αναλυτής ισχυρίζεται πως σύμφωνα με όσα λένε τα Τουρκικά ΜΜΕ, οι επιχειρήσεις του Τουρκικού στρατού στο Ιρακινό Κουρδιστάν γίνονται με τρόπο που δείχνει πως ο Τουρκικός στρατός δεν ξεκινά τις επιχειρήσεις από την Τουρκία και μετά επιστρέφει σ’ αυτή, αλλά όλα ξεκινούν από τις Τουρκικές βάσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν και είναι πλέον φανερό πως ο Τουρκικός στρατός δεν πρόκειται να φύγει από το βόρειο Ιράκ.

Ταυτόχρονα, στον Κουρδικό θύλακα της Rojava στη Συρία, οι Κούρδοι έχουν αρχίσει να αποκτούν εμπειρία στην διακυβέρνηση μιας περιοχής – χώρας. Εάν οι Αμερικανοί αποχωρήσουν από την περιοχή, οι Κούρδοι θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα με το υπόλοιπο Κουρδιστάν: θα έρθουν οι Τούρκοι.

Εν κατακλείδι, ο Bastoon Khalid πιστεύει πως ο μόνος τρόπος να πετύχουν κάτι καλό οι Κούρδοι είναι πρώτα να ενωθούν. Να ενωθούν οι Κούρδοι της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν. Μετά θα πρέπει να αρχίσουν να μιλούν με τις κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών και φυσικά να αποκτήσουν πρόσβαση στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!