Το κάλεσμα της νηστείας και τα οφέλη της στον ανθρώπινο οργανισμό

Δεκαπενταύγουστος και μελέτη για τη Νηστεία
Ο δρ Βιοχημείας Δ. Κουρέτας μιλά για την νέα μέθοδο αποχής από την τροφή για κάποιες ώρες, και την επίδρασή της στη γήρανση αλλά και στη νόσο του καρκίνου.

Στο ξεκίνημα του Αυγούστου καλούμαστε από την Εκκλησία να νηστέψουμε εκ των προτέρων για να χορτάσουμε μετά με την γιορτή της Παναγίας μας στα μέσα του Αυγούστου. Πριν βιαστούμε να δυσφορήσουμε με την διακοπή της αφθονίας και του θελήματός μας, ας σταθούμε να χαρούμε την τρυφερότητα με την οποία η Εκκλησία μας περιβάλει και μας φροντίζει για να μην αρρωσταίνουμε πνευματικά και σωματικά.

Σήμερα οι ερευνητές ανακαλύπτουν πως η ηθελημένη στέρηση τροφής στην εποχή μας μιμείται την έλλειψη τροφής που αντιμετώπιζε ο άνθρωπος παλιά και τον βοηθά να πλησιάσει πιο κοντά σε βιολογικές ανάγκες που κάποτε του ήταν οικείες και τον διατηρούσαν πιο υγιή.

H «διαλειμματική» νηστεία, δηλαδή το να στερούμαστε την τροφή για κάποιες ώρες της ημέρας, ή κάποιες μέρες της εβδομάδος πλησιάζει κατά πολύ τον παλαιό τρόπο ζωής. Η νηστεία αυτού του είδους μπορεί να συναντηθεί με την νοοτροπία της νηστείας στα Ορθόδοξα μοναστήρια καθώς οι μοναχοί στο Άγιον Όρος δεν τρώνε όλη την ώρα. Υπάρχει η τράπεζα μια ή δυο φορές την ημέρα και ο νους δεν εγκλωβίζεται στο να αναζητά την ευχαρίστηση στο φαγητό. Μην ξεχνάμε ότι η τροφή εκτός τράπεζας, χαρακτηριζόταν από τους μοναχούς ως λαθροφαγία.

Βρεθήκαμε και συζητήσαμε για την «διαλειμματική νηστεία» με τον κ. Δημήτρη Κουρέτα διδάκτορα βιοχημείας. Έχει εργαστεί ως ερευνητής στην ιατρική σχολή του Harvard στην Βοστώνη και βραβεύτηκε η δουλειά του στη καινοτομία των τροφίμων στην Ελλάδα και την ΕΕ. Σήμερα διδάσκει στο τμήμα βιοχημείας και βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

κ. Κουρέτα, όταν λέμε διαλειμματική νηστεία τι εννοούμε; απόλυτη νηστεία; Περιγράψτε μας το μοτίβο της.
Με τον όρο διαλειμματική νηστεία εννοούμε την εναλλαγή μεταξύ τροφής και αφαγίας για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα. Ουσιαστικά έχουμε ένα μοτίβο μέσα στην ημέρα όπου κάποιες ώρες σιτιζόμαστε κανονικά ενώ άλλες βρισκόμαστε υπό διατροφικό περιορισμό. Το μοτίβο αυτό μπορεί να γίνει και σε επίπεδο εβδομάδας, όπου κάποιες μέρες τρεφόμαστε κανονικά ενώ άλλες μέρες είμαστε σε νηστεία (αφαγία).
Η διαλειμματική νηστεία (αφαγία) αποτελεί σήμερα μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις για καλύτερη υγεία, φυσική κατάσταση και απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών ενώ ταυτόχρονα θρέφει και το πνεύμα διδάσκοντας πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση. Οι άνθρωποι επιλέγουν την διαλειμματική νηστεία για να χάσουν βάρος, να βελτιώσουν την υγεία τους σε πολλά επίπεδα και να αποκτήσουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Ασφαλώς η διαλειμματική νηστεία δεν αφορά μόνο σε περιόδους εκκλησιαστικής νηστείας, αλλά αφορά ολόκληρο το έτος. Εννοείται ότι στις εκκλησιαστικές νηστείες τρώμε νηστίσιμα φαγητά, ενώ στις άλλες περιόδους τρώμε κανονικά αλλά με τον τρόπο της διαλειμματικής νηστείας. Άλλωστε νηστεύω σημαίνει δεν τρώω. Εδώ εννοούμε ότι δεν τρώω συνεχώς…
Κατά την διάρκεια των ωρών που βρισκόμαστε σε αφαγία, οι οποίες μπορεί να είναι από 14 έως και 24, δεν λαμβάνουμε καμία τροφή που να περιέχει θερμίδες. Μετά το πέρας των ωρών διατροφικού περιορισμού, ακολουθούμε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής. Δηλαδή κάποιος επιλέγει να φάει στη μία το μεσημέρι και στις 9 το βράδυ. Θα ξαναφάει μετά λχ από 14, 15 ή 16 ώρες. Ενδιάμεσα θα πίνει μόνο νερό, τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη ή γάλα.
Η αφαγία αποτελεί σήμερα μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις για καλύτερη υγεία, φυσική κατάσταση και απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών, ενώ διδάσκει πειθαρχία
Επομένως δεν λαμβάνουμε στερεά τροφή.
Υπάρχει περιορισμός και στα υγρά; Ακόμη και στο νερό;
Προφανώς και όχι. Νερό, τσάι, καφές χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος, και άλλων μη θερμιδικών ποτών επιτρέπονται καθ’ όλη την διάρκεια του διατροφικού περιορισμού.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!