Πασχαλινά ψωμιά γαλατερά (τσουρέκια)

Aπό τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας»

Υλικά για 2-3 γαλατερά
1 κιλό αλεύρι
200 γρ. βούτυρο
4 αυγά
170 γρ. γάλα χλιαρό
400 γρ. ζάχαρη
75 γρ. νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξερή
1 κ. γ. μαχλέπι
1 κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ. γ. μαστίχα κοπανισμένη

 

Εκτέλεση
Σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό προσθέτουμε 1 κ.γ. ζάχαρη και τη μαγιά.

Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει, αυτό είναι το προζύμι.

Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα χωρίς να βράσει, προσθέτουμε και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο μαζί και τα μυρωδικά.

Η θερμοκρασία του μείγματος πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό, όχι καυτό. Σε βαθύ πιάτο χτυπάμε ελαφρά με το πιρούνι τα αυγά.

Ρίχνουμε το μείγμα με το προζύμι σε λεκάνη και προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη μας.

Αν κολλάει η ζύμη δεν πειράζει γιατί όταν φουσκώσει δεν θα κολλάει.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με καθαρό πανί, αφού πρώτα στην επιφάνεια της κάνουμε με το χέρι μας ένα σταυρό. Την αφήνουμε να φουσκώσει, περίπου 3-4 ώρες.

Όταν περάσουν οι ώρες, ελέγχουμε αν ο σταυρός έχει εξαφανιστεί από την επιφάνεια της ζύμης, τότε η ζύμη μας είναι έτοιμη για να πλάσουμε.

Πλάθουμε τα ψωμιά μας στο σχήμα που μας αρέσει, αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε στο κέντρο του ψωμιού ένα κόκκινο αυγό.

Τοποθετούμε τα ψωμιά σε ταψί ( αφού πρώρα έχουμε βάλει μια λαδόκολλα) και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου.

Όταν είναι έτοιμα χτυπάμε ελαφρά με το πιρούνι ένα αυγό (προσθέτουμε στο αυγό και 2 κουταλιές σούπας νερό) και αλείφουμε τα πασχαλινά ψωμιά.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα ψωμιά με φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους (160°C) σε αντίσταση για 30-40′.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!