Παραδοσιακή μπατζίνα

Πατήστε εδώ και ακούστε το άρθρο

Υλικά:

4-5 μικρά κολοκυθάκια
1-1.200 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κούπα καλαμποκέλαιο
5 κούπες νερό
300-500 γρ τυρί φέτα
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
βούτυρο για το ταψί

Έκτέλεση:

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια.

Τα πανιάζουμε με λίγο αλάτι, έπειτα προσθέτουμε και τη ζάχαρη και το χτυπημένο αυγό.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το νερό και σιγά σιγά το αλεύρι. [εδώ θέλει προσοχή γιατί αλεύρι με αλέυρι έχει διαφορά στο πως απορροφά τα υγρά] έως ότου πετύχουμε έναν πηχτό χυλό.

Κατόπιν τρίβουμε το μισό τυρί σε χοντρά κομματάκια μέσα στο μείγμα μας.

Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε τον χυλό μας μέσα. Τον απλώνουμε καλά ώστε να είναι παντού στο ίδιο πάχος για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Ραντίζουμε παντού την μπατζίνα μας με το καλαμποκέλαιο και τρίβουμε από επάνω το υπόλοιπο τυρί που κρατήσαμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° Κελσίου στον αέρα έως ότου η μπατζίνα μας ροδοκοκκινίσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα υλικά παίζουν ανάλογα πως την θέλετε. Μπορείτε να κάνετε πιο αραιό τον χυλό ή πιο πυκνό μπορείτε να μειώσετε το τυρί ή να προσθέσετε και μυζήθρα που θα την κάνει πιο αφράτη την πίτα μας.

Ακόμη μπορείτε να μειώσετε το νερό και να προσθέσετε γάλα φρέσκο ή ξινόγαλα γίνετε νοστιμότατη! Είναι μια πίτα που μπορείς να κάνεις όσες παραλλαγές θες!

Μην ξεχνάτε ότι αυτή η πιτούλα τάΐσε οικογένειες & οικογένειες στην κατοχή μιας και τρόφιμα δεν υπήρχαν. Μόνο αλεύρι και τυρί μιας και όλοι είχαν ζώα σπίτι τους! Συνοδεύετε τέλεια με φέτες ντομάτας!


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!