Οι ΗΠΑ αναζητούν πρόσχημα για σύρραξη στον Περσικό Κόλπο.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί για την αυξανόμενη δυναμική για συγκρούσεις στον Περσικό Κόλπο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να αναζητούν πρόσχημα για να ξεκινήσουν έναν πόλεμο.

«Έχουμε την εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον αναζητά απλώς ένα πρόσχημα για να κλιμακώσει τις εντάσεις και να επιδιώξει την επιθετική ρητορική εναντίον του Ιράν, ώστε να προχωρήσει σε μια πιο ενεργό φάση της σύγκρουσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στη Μόσχα.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα, τα γεγονότα στην περιοχή «κινούνται πραγματικά σε ένα επικίνδυνο σημείο και υπάρχουν κίνδυνοι για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση».

«Ανησυχούμε για τη σημαντική αύξηση των δυνητικών συγκρούσεων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Η κατάσταση φαίνεται να πλησιάζει στην κόκκινη γραμμή», δήλωσε.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως το Ιράν δεν κέρδισε ποτέ έναν πόλεμο, η Τεχεράνη δεν έχασε ποτέ μια διαπραγμάτευση.

​Είχαν προηγηθεί τη Δευτέρα δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος είπε ότι το Ιράν απέρριψε την πρότασή του να επισκεφθεί την Τεχεράνη για να απευθυνθεί στον ιρανικό λαό.
Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τραμπ είχε παραδεχθεί ότι «γίνεται όλο και πιο δύσκολο για μένα να συνάψω συμφωνία με το Ιράν», ενώ ο κ. Πομπέο είχε υποστηρίξει ότι ο Αμερικανός πρόερος ενδιαφέρεται για συνομιλίες με το Ιράν, αλλά θέλει επίσης να αλλάξει τη «συμπεριφορά» της Τεχεράνης.

Στις 8 Μαΐου το Ιράν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάποιες από τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, υπό το πρίσμα της απόφασης των ΗΠΑ να εντείνουν τις κυρώσεις.

Η απόφαση της Τεχεράνης να μην ακολουθήσει ορισμένους περιορισμούς που αφορούν τον εμπλουτισμό ουρανίου ήρθε ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν.
Περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης έφερε η φερόμενη επίθεση σε τάνκερ, στον Κόλπο του Ομάν, εντός του Ιουνίου, με τις ΗΠΑ να «δείχνουν» την Τεχεράνη ως υπεύθυνη και το Ιράν να απορρίπτει τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι δύο πετρελαιοφόρα χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στα Στενά του Ορμούζ, 70 ναυτικά μίλια μακριά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 14 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές του Ιράν.

Το ένα πλοίο ήταν το «Kokuka Courageous», με σημαία Παναμά και υπό τη διαχείριση της εταιρείας Bernhard Schulte Shipmanagement, με έδρα τη Σιγκαπούρη. Το άλλο ήταν το πλοίο Front Altair, με σημαία των νήσων Μάρσαλ και ιδιοκτησίας της νορβηγικής εταιρείας, Frontline.
Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον έγιναν χειρότερες στις 20 Ιουνίου, όταν οι ιρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό drone, τονίζοντας πως βρισκόταν σε ιρανικό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ, η ένταση μεταξύ Ιράν και Ηνωμένου Βασιλείου κλιμακώθηκε τον Ιούλιο, όταν το Βασιλικό Ναυτικό και οι αρχές του Γιβραλτάρ κατάσχεσαν ιρανικό τάνκερ, ισχυριζόμενοι ότι μετέφερε παράνομα πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Ακολούθως, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν το βρετανικό πετρελαιοφόρο Stena Impero στις 19 Ιουλίου επικαλούμενοι παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας και οδήγησαν το πλοίο σε ιρανικό λιμάνι.

Πηγή: corfiatiko.blogspot.com


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!