Καλίν: Απαράδεκτο να συζητείται από τρίτες χώρες η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, το να συζητείται από άλλες χώρες το αν η Τουρκία μπορεί να κάνει συμφωνία με την Λιβύη, προσθέτοντας ότι δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα μπορούν να κάνουν συμφωνίες.
Σε δηλώσεις του έπειτα από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανέφερε ότι στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη υπογράφηκαν δύο συμφωνίες με τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία είναι καινούρια. Σε σχέση με αυτό το θέμα δημιουργήθηκε θόρυβος, υπάρχουν αντιδράσεις, είπε.
Υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτο να συζητείται από άλλες χώρες μια συμφωνία που έγινε αμοιβαία από δύο χώρες, προσθέτοντας ότι δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα μπορούν να κάνουν συμφωνίες.  «Είδαμε ότι Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα και “νότιος Κύπρος” έκαναν συμφωνίες για να μας φυλακίσουν στις ακτές της Αττάλειας στην Μεσόγειο. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες με όλες τις πλευρές για να μετατραπεί η Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης. Η μόνη εξαίρεση είναι η “νότια Κύπρος”, είπε, αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, «επειδή δεν την αναγνωρίζουμε επίσημα». 
Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι «τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι οι δυνάμεις Χάφτερ εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά της Τρίπολης», προσθέτοντας ότι πρόκειται για επιθέσεις εναντίον της αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητας κυβέρνησης της Λιβύης. «Είναι ενάντια στην συμφωνία που έκαναν στο Άμπου Ντάμπι στον περασμένο Απρίλιο οι πλευρές του Χαφτέρ και του Σαρράζ. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας ώστε να υπάρξει πρόοδος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για να διασφαλιστεί ώστε οι ενδιαφερόμενοι πρωταγωνιστές να κινηθούν σε λογικό και νόμιμο πλαίσιο», ανέφερε.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!