Κατερίνα Μάρκου: Οι αμέτρητες εξωσωματικές, τα φάρμακα, η υιοθεσία

Οι αμέτρητες εξωσωματικές

Η πρώην βουλευτής της ΝΔ μίλησε στα «Μεσάνυχτα» για τις αμέτρητες εξωσωματικές της – Με αφοπλιστική ειλικρίνεια αναφέρθηκε στους φόβους της: «Πιστεύω ότι εγώ και άλλες γυναίκες που έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία των εξωσωματικών, στην πορεία θα το βρούμε μπροστά μας»  – Η εμμονή για το παιδί και η υιοθεσία

Η πρώην βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» μίλησε για τις αμέτρητες εξωσωματικές στις οποίες κατέφυγε αλλά και για την εμμονική της προσπάθειά, όπως είπε η ίδια, να αποκτήσει παιδί. Περιέγραψε με λεπτομέρειες τις δύσκολες στιγμές που βίωνε κάθε φορά που το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, ενώ εξήγησε για ποιο λόγο μετάνιωσε που δεν κατέφυγε στην υιοθεσία αρκετά χρόνια νωρίτερα. Σήμερα είναι μια ευτυχισμένη μητέρα ενός αγοριού, το οποίο υιοθέτησε τον περασμένο Μάιο.

«Δεν θυμάμαι πόσες εξωσωματικές έχω κάνει»

Το μητρικό ένστικτο είχε «ξυπνήσει» στην Κατερίνα Μάρκου εδώ και πολλά χρόνια. Την αγάπη της για τα παιδιά κι όλη την τρυφερότητα και φροντίδα ήθελε να διοχετεύσει σε ένα δικό της παιδί. Ωστόσο επί δεκαπέντε χρόνια η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας βίωνε το πρόβλημα της υπογονιμότητας. Η λαχτάρα της να αποκτήσει ένα παιδί μετατράπηκε σε εμμονή, όπως η ίδια θα πει, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνει αρκετές εξωσωματικές και να ταλαιπωρεί τον εαυτό της ψυχικά και σωματικά.

katerina-1

«Ήμουν 22 ετών όταν κατάλαβα ότι ήταν δύσκολο να μείνω έγκυος. Έκανα εξωσωματική κάθε τρεις μήνες. Δεν θυμάμαι πόσες έχω κάνει συνολικά. Είναι ένας φαύλος κύκλος, πιστεύεις ότι θα πετύχει, πιστεύεις στον εαυτό σου, στον γιατρό σου, κι όταν δε συμβαίνει, είναι μια ματαίωση. Λες στον εαυτό σου ότι δεν πειράζει και συνεχίζεις και κάνεις εξωσωματικές μέχρι να αποκτήσεις παιδί. Είχα εμμονή να κάνω παιδί και έκανα συνέχεια εξωσωματικές. Έπεφτα σε βαθιά θλίψη όταν η απάντηση ήταν αρνητική. Έκλεινα τα παντζούρια του σπιτιού μου και βυθιζόμουν στο σκοτάδι της ψυχής μου. Όσο σφίγγει το χρονικό περιθώριο, τόσο χάνουμε το μέτρο των εξωσωματικών.

Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν υπάρχει πρωτόκολλο ασθενούς. Πιστεύω ότι εγώ και άλλες γυναίκες που έχουμε μπει σε αυτή τη διαδικασία των εξωσωματικών, στην πορεία θα το βρούμε μπροστά μας. Έχουμε πάρει τόσες πολλές ορμόνες που σίγουρα τα επόμενα χρόνια κάποια αρρώστια θα μας χτυπήσει την πόρτα. Εκεί, λοιπόν, η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος γιατί η Πολιτεία θα αναγκαστεί να ξοδέψει χρήματα για τα νοσήλειά μας όταν θα έχουμε κάτι αργότερα».

katerina-3

Η πιο σκληρή στιγμή της ζωή της ήταν όταν έμεινε έγκυος για πρώτη φορά χωρίς εξωσωματική αλλά η εγκυμοσύνη της κράτησε μόλις τρεις μήνες. Όπως η ίδια έχει πει σε συνεντεύξεις της ακόμη πηγαίνει στην εκκλησία και ανάβει ένα κεράκι για την ψυχή αυτού του παιδιού που δεν κατάφερε να κρατήσει στην αγκαλιά της.

Με τον πρώτο της σύζυγο χώρισε και σε ένα μεγάλο ποσοστό έφταιξε η ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των εξωσωματικών, όπως η ίδια έχει εξομολογηθεί. Μάλιστα, δεν θα ξεχάσει ποτέ όταν εκλέχτηκε βουλευτής τα σκληρά λόγια που της είπαν φίλες της. Της έσφιξαν το χέρι, την συνεχάρησαν για την επιτυχία της αλλά, αν δεν έχεις παιδί, τι να το κάνεις.

Τον Ιούλιο του 2018 παντρεύεται τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου. Η εμμονή να γίνει μητέρα, όπως η ίδια λέει, είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίσει τις προσπάθειες και τις εξωσωματικές σε σημείο που είδε τον εαυτό της να εξαντλείται ψυχικά και σωματικά. Μάλιστα, ο σύζυγός της ήταν εκείνος που της είπε ότι πρέπει να σταματήσει τις εξωσωματικές και να σκεφτούν την υιοθεσία.

katerina-4

«Πούλησα δυο διαμερίσματα για να τα καταφέρω να γίνω μητέρα»

«Η εξωσωματική για τα δεδομένα της Ελλάδας είναι μια πολύ ακριβή διαδικασία. Θα έπρεπε ο ΕΟΠΥΥ να γράφει τα φάρμακα, κάτι που δεν γίνεται. Αν πας να τα αγοράσεις από κάποιο φαρμακείο, θέλεις τουλάχιστον χίλια ευρώ. Το κόστος ήταν πάρα πολύ μεγάλο και για το λόγο αυτό πούλησα δυο διαμερίσματα για να τα καταφέρω. Καμία γυναίκα που μπαίνει στη διαδικασία της εξωσωματικής δεν σταματά να ελπίζει. Ένιωθα ότι έφταιγα εγώ που δεν μπορούσα να μείνω έγκυος. Το 2014, όταν γνώρισα τον δεύτερο σύζυγό μου και είδε πόσο επίπονη διαδικασία ήταν η εξωσωματική, μου πρότεινε να υιοθετήσουμε ένα παιδί. Εκεί πραγματικά απελευθερώθηκα. Η τελευταία μου προσπάθεια εξωσωματικής ήταν πέρυσι τον Μάιο και μετά από μια ακόμη ματαίωση με παίρνουν τηλέφωνο από το ίδρυμα γιατί είχα κάνει την αίτηση για υιοθεσία και με κάλεσαν να πάω. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή».

Η Κατερίνα Μάρκου συχνά επισκεπτόταν τα ιδρύματα γιατί πάντα ήθελε να αποκτήσει ένα δικό της παιδί. Στο πρόσωπο ενός μικρού εγκαταλελειμμένου αγοριού η Κατερίνα Μάρκου βρήκε το παιδί που θα ήθελε.

«Μετάνιωσα για τις τόσες εξωσωματικές, έπρεπε να ξεκινήσω τη διαδικασία της υιοθεσίας από τα 25 μου. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να γίνουμε γονείς και να νιώσουμε πλήρεις. Το πρώτο Σαββατοκύριακο που φιλοξένησα το παιδί, είχα την ελπίδα ότι θα γίνει δικό μου. Κοιτάζω το σήμερα και πραγματικά έχω να δώσω πολλά πράγματα σε αυτό το παιδί».

Κατά ένα μεγάλο βαθμό νιώθει ότι έχει εκπληρωθεί το όνειρό της γιατί, όπως η ίδια λέει, μητέρα δεν είναι μόνο η γυναίκα που γεννάει αλλά και αυτή που αγαπάει, αγκαλιάζει και μεγαλώνει ένα παιδί.

moraki


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!